3 maj 2011

Solbränd och sjuka armar och ben

På fredagen startade jag min resa emot Taber för att övernatta hos två vänner och på lördags morgonen bege oss iväg till Waterton.

När vi äntligen anlände till Waterton visar sig hela byn bestå av snö, snö och mera snö. Vi kollar hastigt runt och kör vidare denna gång emot en rodeo några timmar ifrån i en by som heter Coleman. Vi kör och kör och kommer fram till en liten by och hittar rodeoplatsen men är säkra på att vi missat det roliga. Vi är på väg bort men bestämmer oss för att kolla att vi säkert inte missat allt. Väl vid dörren kommer en snäll man och förklarar att rodeon börjar 18.00 och att mina wanna-be allstars inte är boots. Att hur skall jag kuna vara på en rodeo? Sen ler han och säger de förlåter dig nog en gång. Vi fortsätter vår färd och söker fram en sovplats aka hotell som var billigt och *host host* bra. det fanns iaf 3 sängar och de gick att sova i så inte skall jag klaga.

Vi gjorde oss redo och begav oss till rodeo området. Det var inomhus rodeo. Först kände jag mig dum och forstod inte vad som hände de sprang kalvar, hästar tvärs över planen. Jag försökte förstå tills en cowboy lyckades och slängde sig av hästen över kalven och välte den. Då fatta jag att de redan hade börjat att det inte bara kollade om alla ben var på plats på djuren eller om hästarna var lydiga. Ett sött nummer var mutton bustin. Då sku små ungar rida på får. De var mellan 2-5år som sattes på klippta får och fick hålla i sig för brinn kära livet. Om de föll av var där en vuxen som försökte ta i dem så att de inte skulle falla i marken. Annars hade de hjälm på som skydd för det viktigaste. Häftigast var nog när de hade rodeo på hästar det är så mäktiga då de spakar bakut. En häst höll på att klättra ut från boxen de skulle va i innan de släpptes ut i arenan med en cowboy. Eller då när de kastar lasso på en kalv fäller den och knyter fötterna ihop. Det är något även jag skulle vilja prova på. Kasta lasso. Tjur ridningen var nära ögat tillfälle och clownen skrek till en cowboy spring Forest spring. Och den cowboyen sprang. En annan fick en tjur att sätta sig direkt utanför boxen. Han fick en ny tjur. En av tjurarna fick de för långt ut från arenan enda ut till parkeringen, men med dessa begåvade arbetande cowboyen så var tjuren snart på rätt plats igen. Jag skall så se rodeo fler gånger!

Efter allt detta var det en rodeo dans. Som vi for på. Vilket tråkigt folk alla bara satt och drack. (som om jag inte sett det förut). Men det fanns en mekanisk bull i ett hörn. Efter att vi en stund suttit och kollat på den gav vi oss en chans att prova. Först en av mina vänner hon hölls på över 8 sekunder iaf. Sedan min tur. Jag hoppar galant upp på tjuren. Tar ett stadigt tag om "hadtaget" nickar till han som styr bullen. Under mig känner jag hur den sätts i rörelse. Jag försöker visa min talang, som inte finns. Efter några sekunder känner jag att greppet som benen har flyttas och jag rättar till mig, håller handen högt och försöker se van ut. Nästa stund ändrar greppet igen och jag försöker ett sista knep att ändra på mig. Innan jag känner hur jag flyger genom luften. Känslan av att vara en dödfisk slås innan jag når marken med en hård duns. Jag kollar fram och konstaterar att jag gjort ett försök till magplask och när jag öppnat ögonen möts jag av en blixt och ett leende av han som styr tjuren. Han säger "that's one way of doing it". Jag ler tillbaka och konstaterar att det måste har varit en syn då jag kom ner. Vi sätter oss igen efter att min andra vän fått provat och falla från tjuren. Tar oss nåt för att dricka och smälter in i mängden av drickande människor.

Följande morgon beger vi oss till Lethbridge för att shoppa. Jag hittar en "umtz umtz" cd och en EMINEM bok. Senare på kvällen slösade jag dyrbar sovtid till att läsa berättelser om EMINEM istället. På eftermiddagen var jag tillbaka hemma. Jag åt middag och mittiallt pratade de om att flytta kor och sånt jag lyssnade inte så noga för jag levde i tron att jag var ledig. Dottern kommer in genom dörren och jag har ännu inte hängt med. Mittiallt stiger alla upp och jag förstår att de skall flytta kor nu. Min hostpappa frågar om jag skall följa med. Jag beslutar att inte neka utan reser mig och följer med. Hastigt blir jag förklarad hur man föser kor. Vi flyttar in korna från betet till mindre hagar. Delar på de kor vi skall ha och inte ha. Flyttar igen till en mindre hage. Delar igen på korna och slutar med att vi har bara de vi skall ha. 3 stycken skall vi ge antibiotika till för att det har några men. Jag får äran att picka min första ko. Först ser jag på främst för att bli van med hur korna rör sig. Hur de flyttar huvudet och var man skall stå för att inte bli emellan eller får ett kohuvve upp i sitt eget. Jag ställer mig nära är beredd. Blir mottagen av flygande slem. Jag ryggar tillbaka hör hur dottern skrattar och säger till fadern, som frågar vad som hänt, att kon nös över hela mig. Jag torkar bort det mesta slemmet och sticker kon och försöker få allt från sprutan in. Misslyckas pickar pånytt och kon stångas och råmar igen tappar jag "greppet". Sticker till igen och igen sedan kommer min hostpappa och skall hjälpa jag ger honom sprutan och han ser förvånat att den är tom och att nålen inte är böjd. Vi släpper tillbaka korna och jag tar kvällen och försvinner in i en bok. Innan jag somnar.

Måndag morgon och jag väcks av min telefon. Stirrar arg på klockan och masar mig upp. Funderar hurudan dagen kommer att vara. Jag går upp för trapporna dricker kaffe och äter mitt morgonmål. Efter det står det stängselarbete på agendan. Hela dagen alla 9 arbetstimmar går åt till att sätta upp stängsel på anvisade platser. Mitt på dagen slår det mig att jag gått omkring i topp utan solkräm. Efter det tassar jag in och sätter på krämen. Bättre sent än aldrig. På kvällen kan jag konstatera att mina kinder och axlar har fått sin del av solen. Måste lära mig sätta på solkräm!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar